Historie

oudegebouwHet begon allemaal in het voormalige gebouw van Hulp & Steun. Om daar fatsoenlijk te kunnen schieten moesten de netten, die daar lagen opgestapeld, aan de kant worden geschoven en werd met luchtdrukgeweren de kurken van een fles geschoten. Het aantal leden nam fors toe en op 14 oktober 1964 werd de vereniging officieel opgericht.

De vereniging verhuisde in 1967 met een groep naar het voormalig jeugdgebouw, het huidige pand van Makelaardij Hoekstra. Daar werd het schieten allemaal wat serieuzer en deden de schietkaarten voor het eerst hun intrede. In 1972 werd er opnieuw van pand gewisseld toen Het Vizier naar het voormalige meisjes jeugdgebouw naast de Bethelkerk verhuisde.

Eigen gebouw
In die tijd telde de schietvereniging veertien leden en omdat het in het meisjesjeugd allemaal te klein werd, moest worden uitgeweken naar een andere locatie. Het idee rees om een eigen verenigingsgebouw te bouwen, maar door een gebrek aan middelen moest er worden gekeken naar een goedkope oplossing. Eén van de leden kon toen een keet op de kop tikken, maar deze moest door de leden zelf ter plekke worden afgebroken. Het bleek om een keet uit een vluchtelingenkamp in Dieren te gaan die ze echter niet zonder slag of stoot meekregen. Omdat het moeilijk was om een vergunning van de gemeente Urk los te krijgen voor plaatsing van het gebouwtje, heeft de keet twee jaar onder een zeil opgeslagen gelegen bij bouwbedrijf gebroeders Oost. Pas na veel heen en weer geschrijf en door plaatsing van een groot bord met ‘Hier bouwt…’ is het er in 1974 uiteindelijk toch van gekomen dat de keet geplaatst werd. Dit was een gezellige periode waarin de vereniging erg groeide. Een periode waarbij nog geschoten werd op de oude vijfschots kaarten op een totaal van 15 schoten. Het Vizier telde toen al heel wat goede schutters en zij vielen bij de vele wedstrijden altijd goed in de prijzen. Het niveau lag al vrij hoog, met als gevolg dat Jan Kramer in 1975 Nederlands kampioen in de A-klasse werd. Riekelt Pasterkamp werd in 1977 Nederlands kampioen en zijn broertje Jan Pasterkamp twee jaar later. Wim Moors, Teun Hakvoort en Jan Buurkes schoten in die tijd in de hoogste klasse van Nederland. Zo werd er in 1978 eens geschoten in het plaatsje De Blesse bij Steenwijk. De wedstrijd werd georganiseerd in een café waar twee schietbanen waren gecreëerd. Alle café bezoekers en de overige belangstellenden zaten er gewoon om heen, iets wat tegenwoordig vanwege de veiligheidseisen niet meer denkbaar is. Dat waren heel gezellige wedstrijden waar het hele dorp bij betrokken was. Bij de prijsuitreiking waar drie leden van ‘Het Vizier’ in de prijzen vielen, waren de plaatselijke politiecommandant en de burgemeester persoonlijk aanwezig.

Acht jaar zat de schietvereniging in de keet aan de Domineesweg, maar door het steeds hogere ledenaantal en de slechte staat van ‘de keet’, moest serieus gedacht worden aan nieuwbouw. Volgens ingewijden hadden de muizen soms de overhand op de schietbaan, met als gevolg dat deze tijdens de schiettrainingen de overkant van de baan niet haalden. In 1984 is met hulp met de vele vrijwilligers, leden en Bouwbedrijf Gebroeders Oost, het huidige verenigingsgebouw verrezen. Momenteel kent de schietvereniging ruim 100 leden en organiseert zij ieder jaar een grote Open Wedstrijd en Grand Prix National, waar zelfs schutters uit België en Duitsland naar toekomen. In 2003 had men zelfs een aantal deelnemers van 515 schutters!. De Urker schietvereniging dankt zijn bloeiende bestaan aan de vele vrijwilligers en leden die zich belangeloos inzetten. Tegenwoordig hebben we heel wat goede schutters en worden er zelfs internationale wedstrijden geschoten. Bijvoorbeeld die in het Belgische Mechelen waar we altijd met een grote groep heen gaan en Duitsland waar het niveau een stuk hoger ligt dan in Nederland.

Naast schieten worden er soms ook uitstapjes georganiseerd. Zo zijn de schutters de afgelopen jaren naar verschillende wapenfabrieken geweest om de kunst van het fabriceren van wapens met eigen ogen te zien. Het Vizier heeft op het moment een vijftigtal jeugd leden, waar momenteel veel aandacht door de begeleiding aan word gegeven. Hiervoor beschikt onze vereniging over drie gediplomeerde trainers.